Monsters!

Een jaar geleden zeiden Aafke en ik tegen elkaar dat we eigenlijk eens samen een essay moesten schrijven. De rabbit holes waar we samen induiken, er moet een manier zijn om anderen daar ook mee te vermaken, om een groter verhaal te vertellen. Toen we tijdens een wandeling in België stuitten op een verlaten begraafplaats in de bossen en we ontdekten dat die hoorde bij een oude psychiatrische instelling die in een nabijgelegen kasteel zat, wisten we meteen: het moet een verhaal in audio worden.

We zijn de KRO-NCRV en NPO Luister dankbaar dat ze direct geïnteresseerd waren en ons de tijd, ruimte en het kanaal gaven om aan de slag te gaan. Het werd een van de intensiefste werkprocessen, dat alleen slaagde omdat we beiden even geïnvesteerd en geobsedeerd zijn, we bij elkaar in huis wonen, en maandenlang van ’s ochtends vroeg tot middernacht doorwerkten, opgesloten in onze slaapkamer annex opnamestudio.

Een podcast maken is één ding, een goed geresearchte, verhalende audiodocumentaire maken is iets heel anders, ontdekten we. Het vergt graven in archieven, een band opbouwen met nabestaanden, eindeloos denken en puzzelen én goede regie (door @evelien Veldboom). Dan: schrijven, schaven, schrijven, nog meer schrijven. Voice-overs opnemen in de slaapkamer. Monteren (door @Willem de Gelder), sound design (@audiochef), luisteren, schaven, luisteren, nog eens luisteren. En dan: een soundtrack componeren, uitproberen, bijschaven, en luisteren, luisteren, luisteren. Alles moet kloppen in het universum dat we willen oproepen. Dat vergt tijd, toewijding en energie.

Maar nu is het er. Monsters In Het Bos, een verhaal over mannen die werden opgesloten in een kasteel omdat ze psychiatrisch patiënt waren, of misdadiger, of omdat de samenleving gewoon niet goed wist wat ze met hen aanmoesten. Spannende en tragische levensverhalen, waarvoor we van Rekem via Brighton naar Haifa reisden – in audio – om ze te reconstrueren. En we kunnen er niet onderuit: we vertellen ook ons eigen verhaal. Want wie graaft in de geschiedenis van een ander moet ook naar zichzelf kijken.

We zijn trots, opgelucht, en ontzettend benieuwd wat jullie ervan vinden.

Monsters In Het Bos is nu helemaal te beluisteren op NPO Luister, en op alle andere podcastplatforms verschijnen twee afleveringen per week. 

[wil je ons helpen? Laat dan een beoordeling achter op je podcastplatform, en zegt het voort!]