bram ieven (hij/hen) is onderzoeker, schrijver, en muzikant.

Als onderzoeker en docent ben ik verbonden aan het Leiden University Centre for the Arts in society. Samen met een team van onderzoekers, choreografen, muzikanten en filmmakers werk ik aan twee onderzoeksprojecten, beide gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO).

Een eerste project (2021-2025) gaat over spel en politiek. Spel had altijd al een belangrijke rol in ons leven, maar met komst van sociale media is dat meer dan ooit het geval. De socials hebben spel zelf veranderd, en daarmee ook onze omgang met elkaar en onze politiek. Als onderdeel van dit project maak ik Spelplezier, een podcast waarin ik in gesprek ga over spel met onderzoekers, kunstenaars, en activisten.

Een tweede project (2022-2027) vertrekt vanuit de unieke energie en rijkdom van Nederlandse hiphop en urban (aka the culture). Wie zijn wij eigenlijk? Die vraag naar onze identiteit kan vanuit hiphop veel inclusiever, kritischer en creatiever beantwoord worden dan we gewoonlijk denken. Met een team van hiphop onderzoekers en makers die midden in de scene staan, ontwikkelen we een blik op de geschiedenis én toekomst van hiphop en urban die ons anders naar onszelf en de samenleving laat kijken. Als onderdeel van dit project maken we de podcast NL Hiphop Chronicles: geen groot verhaal van de Nederlandse hiphop, maar een gelaagde netwerk aan persoonlijke verhalen die samen hiphop en Nederland hebben vormgegeven. We werken ook aan een documentaire en we leggen de fundamenten voor een Nederlands Hiphop Archief.

De komende jaren maak ik samen met Aafke Romeijn een aantal verhalende podcasts voor de KRO-NCRV en NPO Luister. De eerste podcast is Monsters in het bos. Dat verhaal begint met de ontdekking van een verlaten begraafplaats diep in de bossen van Belgisch Limburg. Er liggen zo’n 1800 psychiatrische patiënten begraven. Wie waren zij? Wat is hun verhaal? In Monsters in het bos onttrekken Aafke en ik enkele van die verhalen aan de vergetelheid, en zo worden we ook geconfronteerd met dingen uit ons eigen verleden die we misschien liever zouden vergeten.

Op gebied van muziek werken Aafke en ik al veel langer samen, sinds 2013 om precies te zijn. Als gitarist speelde ik mee op alle Nederlandstalige albums van Aafke. Ik produceerde haar Album M (2019), schreef verscheidene nummers met Aafke, en was tot 2024 onderdeel van de live band. Mijn eigen muzikale werk is vooral elektronisch en breng ik uit onder de naam Jonge Woudloper of onder mijn eigen naam. Samen met theatermaker Feico Sobel vorm ik het theater- en audiocollectief K'MA. Met K'MA schreven we het theaterscript Wie is de trol?, een verhaal over spelen en bespeeld worden. We werken nu aan het script voor Achter de bomen het bos, een verhaal over het einde van de mensheid, en we bereiden een aantal kortverhalen in audio voor.
Wie is iemand eigenlijk ooit?